kreş açmak karlı mı

Kreş Açmak Karlı mıdır?

Kreş Açmak karlı mı?

Kreş açmanın karlı bir yatırım olabilmesi için belirli kriterlere ihtiyaç vardır. Şartlar sağlandığında kreş açmak karlı bir yatırım olacaktır.

Kreş Açmak Karlı mı ?

Bir yatırımcı kreş açmaya karar verirse, profesyonel bir bakış açısıyla ilk önce bu işten kazanıp kazanamayacağına bakar. Hesabını yapar kazanacak bir ortam gördüğünde çalışmaya başlar.  Kreş açmak karlı bir iş olacağı gibi bir takım riskleri de içinde barındırmaktadır. Şimdi hem kreş açmak ne kadar kazandırır? Sorusunu cevaplayalım hem de risklerini ele alalım.

Kreş açmak ne kadar kazandırır?

Eğer bu ilk defa kreş açmayı düşünüyorsanız lütfen bu yazdıklarımızı dikkate alın. Çünkü bir kreşin kazanıp ya da kaybetmesi tamamen sizin başlangıçta vereceğiniz kararların bir ürünü olacaktır.

Bir kreşin para kazanabilmesi için gerekli unsurlar

Fizibilite Çalışmaları :

Araştırmaların sonucunda karşımıza çıkmasını beklediğimiz ana unsur

  • Bu kreşi açtığımda hedef kazancım şu kadar olmalı?
  • Hedef kazanca ulaşabilmek için gerekli kapasite ne kadar olmalıdır?
  • Hedef kapasiteyi alabilmek için gerekli olanlar nelerdir?

Sorularının cevabıdır.

Bölge Analizi yaparak kreş açmak karlı bir yatırıma dönüşebilir.

Kreş açmak istediğiniz bölgede bir çok rakibiniz olacaktır. Onları yakından tanımaya özen gösterin. Neler yaptıklarını çok iyi inceleyin. Sonuçta yeni bir kreş açıyorsunuz ve bölgeyi tanımadan hareket ettiğinizde durum vahim olabilir. Kaç tane kreş olduğunu mümkünse kapasitelerini, doluluk oranlarını öğrenin.

Buradan çıkan sonuç sizin daha iyi olabilmeniz için ışık tutacaktır.

Kreş işleyişini iyi tanımlayın.

Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda, işleyiş planımız nasıl olacak? Bir günlük işleyiş ile bir yıllık işleyişi iyi planlama yapmalısınız. Eğer bunu gerçekleştiremem, müdürüm yapar diye düşünmeyin. Siz yapmazsanız kimse yapmayacak.

İyi bir işleyiş planı, size işletmeye geçtiğiniz andan itibaren maksimum konfor sunacaktır. Planlı olduğunuzu hissettirmeniz, işinizi iyi yaptığınızın bir göstergesi olacaktır.

Kreşinizi diğerlerinden ayrıştırın. Konumlamanız olsun.

Konumlandırma kelime anlamı itibariyle size tuhaf gelebilir. Ama bu konuyu kısaca özetleyelim. Konumlandırma, velilerin tercih seçeneklerine doğrudan etki eden, kreşinizi diğerlerinden ciddi anlamda farklı kılan özelliklerinin herkes tarafından bilinmesidir. Bu konuya markanızın müşterileriniz gözündeki yeri de diyebiliriz.

Tercih nedenleri oluşturun.

Kreş açma danışmanlığı aşamasında, yüzlerce kişi aynı düşünceyi savunuyor. Kimi ben atölye sistemi yapacağım, kimi montessori eğitimi vereceğim, kimisi branş etkinliklerinin sayısını artıracağım gibi düşüncelerle geliyor. Hepsi kendi içinde doğru olmasına rağmen bölge ve rakip nezdinde bir şey ifade etmiyor.

Bu konuyla ilgili çok örneğimiz var. Bir tanesini anlatalım.

Ankara’da kreş açmak isteyen bir müşterimiz vardı. Yurt dışından geliyor ve oradaki sistemi buraya taşımak istiyordu. Kreş açmak istediği bölgeyi analiz ettiğimizde düşüncenizden vazgeçmeniz gerekiyor diye belirttik.

İnsanların duymak istediklerini söylerseniz, siz değerli olursunuz. Ama söylemediğinizde sizi yerden yere vururlar. İşte tam da bu duruma geldik. Çalışmaya kendilerinin devam edeceklerini söylediler.

Aradan yaklaşık bir yıl geçtikten sonra benimle görüşmek istediklerini söylediler ve randevu oluşturduk.

Konuşmamıza başlamadan önce kreşi gezdik. Sonra başladı anlatmaya. Sizden sonra çok araştırdık. Kreşimizi kurduk. Ama öğrenci sayımız 20 den fazla olmadı hiç. Gelenler oldu gidenler oldu ama sayı burada çakıldı kaldı. Nerede hata yaptık? Bilemiyoruz.

Günlük işleyişlerini neler yaptıklarını inceledik. İki gün birebir mesai oluşturduk. Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız işletmenin bu sayıyı almasının bile mucize olduğunu gösteriyordu. Sonuç mu?

Sonuç en başa dönmemiz gerekiyor. Çünkü bölgenin anlamlandırmada güçlük çektiği bir dil kullanıyorlar ve söyledikleri ile yaptıkları arasında dağlar kadar fark vardır.

Personel zaten eğitim modelini anlayamamış. Eğitim modeli dedikleri bir klasörde bulunan yaklaşık 100 etkinlikten oluşuyor. Lakin bunu kimse kullanmıyor.

Veli görüşmelerinde kullanılan dil, hizmet kalitesi gibi unsurlar yeterli seviyede değildi. Önerimizi sunduk ve iki hafta sonra kontrol için süre belirledik.

İki hafta sonra neler mi oldu? Yine ilk baştakiler oldu. İşletmede hiçbir değişiklik yok. Bu minvalde yapılacak bir şey olmadığını söyledik. 3 ay sonra kreşi devretme kararı aldılar.

Bölgeyi anlamak lazım. Bazen o havayı koklamak lazım. Bölgedeki insanlar gibi düşünebilmemiz gerekiyor. Başta eksik olan konumlandırma, eğitimi tanımlama ve iş planı yetersiz seviyede kalmış bir kreşin devam etme şansı çok zayıf. Bu iş market açmaya benzemiyor. Sınırlı bir kapasite ile çalışılan her işte olduğu gibi riskleri de içinde barındırıyor.

Eğer çok paranız varsa bu tarzda yaklaşımlar sergileyebilirsiniz.  

Tercih nedenlerinizi oluşturmak istiyorsanız önce iş yaptığını bölgeyi iyi tanıyın ve onlar gibi düşünün. Sonrası kendiliğinden gelecektir.

Kreş konsepti geliştirin. / Kreş açmak karlı mı?

Kreşler için konsept dendiğinden insanların aklına yalnızca sınıflar geliyor. Oysa konsept bir bütünü gösteren unsurların tamamıdır. Kuşlu böcekli sınıfların yapılması, ya da çok sade sınıfların oluşması konsept olarak algılanıyor.

Konseptiniz bir çocuk kapıdan içeri girdiği andan akşam ayrılış vaktine kadar kullandığı tüm alan ve eğitimin tamamını kapsayacak şekilde yapılmalıdır. Sizi siz yapan ve bir kreşin kazanabilmesini sağlayan en temel unsur burasıdır.

İşimiz okul öncesi eğitim ve kreşin tüm departmanları bu alan için hazırlanmalıdır. Her alanda eğitim önemli unsurların başında gelir. Çocuklar ailelerin en değerli varlıklarıdır. Onlara gereken özeni gösterdiğimizi hissettirelim ve gösterelim. Sizin en değerliniz bizim en değerlimiz sloganıyla hareket edin.

Eğitim yaklaşımınızı çok net olarak açıklayın.

Bir çocuğa anlatır gibi anlat deyimini duymuşsunuzdur. İşte velilerimize, eğitimimizle ilgili bilgileri, bir çocuğa anlatır gibi anlatmamız gerekmektedir ki anlam hatalarımız olmasın.

Yeteri kadar personeliniz olacak. Okul öncesi öğretmeni olan herkes bu işi meslek edinmiştir. Eğitim programı hazırlamaktan, orf eğitimine kadar bir çok konuda bilgi sahibi olmuşlardır. Kendi programınızı oluşturabilir ve bu anlamda rakipleriniz önüne geçebilecek unsurlarınızı belirtmiş olursunuz.

Kaliteden asla taviz vermeyin.

Hemen hemen herkes kaliteden bahseder. Ama iş uygulamaya gelinde türlü bahaneler üretirler. Siz bahane üreten değil, kalite üreten olun. Kalite, kimse olmadığında da aynı şekilde devam edebilmeyi gerektirir.

Veli karşılamadan, sınıf ortamlarına kadar, mutfağınızdan bahçenize kadar. Kalite hissedilir ve görülür olmalı. Asla ucuz olsun düşüncesinde olmayın. Bu emeklerinizin bir süre sonra heba olması anlamına gelir.

Bu maddelerin tamamı kreş açmak karlı mı sorusunun hazırlık aşamasıdır. Bir kreş ne kadar kazandırır diyebilmek için önce bu işin temel dinamiklerini bilmek gerekiyor.

Şimdi kreş açmak para kazandırır mı? Sorusuna bir örnekle yanıt arayalım.

Örnek .

Küçük bir kreş açmak istiyorum. Çünkü küçükten büyümek istiyorum.

Bu düşünce özünde iyi ama sonucu kötü olabilecek düşüncedir. Neden mi? Diyelimki 30 kapasiteli bir kreş açtınız. Ucuz olsun dediniz 100,000₺ ile bitirdiniz.

Basit bir hesap yapacağız.

Kreşiniz de tam kapasite çalışıyor .

50 öğrenciniz var.

Yemek, fatura ve diğer giderleriniz. 300,000₺

Bir öğrencinin birim maliyeti 300,000/50 = 6,000₺

Hadi bakalım şimdi birim maliyetiniz 6000 ₺. bir öğrenciden ne kadar ücret almanız gerekiyor. Ya da bu kreşten ne kadar para kazanabilirsiniz. Bu şekilde açılacak bir kreşin kazanma ihtimalini artırabilmek için  aylık 10,000₺ ücret almalısınız.

Bir kreşin ne kadar kazanması gerekiyor ki yaptığımız işe değsin.

Kreş açmak karlı mı sorusuna cevap aramaya devam ediyoruz. Kreş açmadan ne kadar kazanıyorsanız, açtıktan sonra daha fazlasını kazanabilmelisiniz. Örneğin aylık 30,000₺ kazanıyorsanız, kreş açtıktan sonra bu 150,000₺ kazanabilmelisiniz. Asgari olarak kendinizi 150 bin kazanacak şekilde şartlandırmalısınız.

Peki aylık 150 bin kazanan kreş var mı?

Elbette var. Hatta bu rakamların çok çok üstünde kazanan kreşler ve anaokulları mevcut. Peki bu kreşleri diğerlerinden ayıran ve bu kadar kazanmasını sağlayan nedir?

Şimdi işin en can alıcı kısmındayız.

Bir kreşin kazanmasını sağlayan faktör nedir?

Bu faktörlerin bir çoğunu yukarıda belirttik. Lakin daha da önemli detaylar var. Kreş açma düşüncesi aklımıza ilk geldiği andan itibaren büyük düşünmelisiniz.

Veli tercihlerinde binanın büyüklüğü önemlidir. Çünkü büyük binalarda çocuklar için daha geniş alanlar vardır. Kullanım alanları daha fazladır. Bundan 20 yıl önceki bakkallarla şimdi grossmarketleri karşılaştırın. Aradaki fark neyse, küçük bir kreşle büyük bir kreş arasındaki farkta aynıdır.

Küçük bakkal günde 10,000₺ ciro yapacağım diye uğraşırken, grosmarketlerde fark çok açıktır. Bir gros market bir günde 5,000,000₺ ciro yapabilirler. Hem ürün fazlalığı, satın almadaki avantajlar, fiyat avantajı gibi pek çok faktör sayabiliriz.

Kreşlerle marketin ne alakası var diyebilirsiniz. Ama işlevsellik açısından aynıdır. Sadece yapılan iş farklı.

Kreş açıp para kazanabilmek istiyorsanız, kapasitenizin ve binanızın aynı oranda büyük olması, mümkünse müstakil olması size ciddi avantajlar sağlayacaktır. Her şeyden önce büyük imajı oluşturacaksınız.

Bu minvalde yapacağınız bir çalışma size çok ciddi fırsatların kapısını açacak ve kısa sürede şubeleşmeye başlayacaksınız.

Kreş açma düşüncenizin ilk oluşmaya başladığı andan itibaren tüm burada anlattıklarımızı uygulamaya geçirdiğinizde kale gibi sağlam bir yapıyı da ortaya çıkaracaksınız. Kreş açmanın tüm aşamalarını bir bütün olarak görmeniz ve bütünü bozacak unsurlardan uzak durmanız gerekmektedir.

Okul Danışmanlığı hizmetleri olarak, bu konuda taviz vermiyoruz. Biliyoruz ki bizim hafife alacağımız her detay rakiplerimizin önümüze geçmelerine imkan verecek.

Bu şartlarda yapılan bir kreş para kazanır. Aylık 10,000₺ ile 100,000₺ ve daha üzeri kazanma şansınız var. Kreş açarken uzman bir görüş almanızda fayda vardır. Kreş açma danışmanlığı ile ilgili olarak bilgi almak için kresacmak.com/bize-ulasin bağlantısına gitmeniz ve sorularınızı form aracılığıyla gönderebilirsiniz.

Kreş açmak karlı olduğu kadar bir çok riski de içinde barındırmaktadır. Şimdi bu risklerin neler olduğuna kabaca göz atalım.

Kreş Açmanın Riskleri  ve Çözüm Önerileri.

Kreş açmak isteyen girişimciler için bir takım risk unsurları bulunmaktadır. Şimdi bu riskleri sıralayalım.

Farklı sektörlerden geçiş

Düşünce : Burada yatırımcının düşüncesi, zaten ben çocukla sınıfa girmeyeceğim. Kreşin başına bir müdür koyarım o halleder her şeyi.

Elbette kreşin bir müdürü olacak. Lakin kreş müdürü içerideki sevk ve idareyi çözebilir. İşletmenin geliştirilmesine katkısı çok az olur.  Kontrol sizde olmadığı müddetçe sağlam bir temelin olması mümkün değildir. Personel ile yaşayacağınız herhangi bir problemde elinizdekileri de kaybetme riski ile karşı karşıyasınız.

Bu durumdan kurtulmanın yolu sistem oluşturmaktır. Sistemsel yönetimlerde kurum ön plana çıkar ve personele bağımlı çalışma yapmazsınız.

Ben ticaretten anlarım daha önce bir çok işletmem oldu.

Uzmanı olmadığınız konularda bir bilene sormanız avantajlı olacaktır. İşletmeci olmak, kreşin tüm işleyişini bilmeniz anlamına gelmemektedir. Bu konuda kaliteden ödün vermeden hareket etmeniz gerekmektedir.

Çevrenizde bulunan kim olursa olsun her konuda size kendilerinin sizden daha iyi olduklarını hissettirmelerine neden olur.

Müdür tanıdığım var işleri çok iyi biliyor. Ona güveniyorum.

Elbette tanıdığınız olması avantajlıdır. Lakin herşeyi onun üzerine atmak bir süre sonra bunalması ile sonuçlanır. Çünkü her insanın bir uzmanlık alanı vardır. Bir öğretmenin uzmanlık alanı eğitimdir ticaret değildir.

Eğitimcilerde en büyük riskli gruplar.

Ben eğitimciyim ve bu işi çok iyi biliyorum.

Bu konuda iyimser olmayı çok isterdik ama değiliz. Çünkü o kadar çok iyi eğitimcilerle tanıştık ki çoğu çok zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyor. Neden mi ?

Çünkü sizin çok iyi eğitimci olmanız, işletmeyi de iyi yöneteceğiniz anlamına gelmiyor. İşletme yönetimi bilgisi, muhasebe ve hatta finans konularında mutlaka kendinizi geliştirmelisiniz.

Biz arkadaşlarla ortak yapacağız. Her birimiz okul öncesi öğretmeni.

Çok güzel bir başlangıç olmasına rağmen işin ucunda para olduğu müddetçe bir süre sonra düşünceler de değişmeye başlıyor. İyi ya da kötü her sonuçta herkes kendi için bir şeyler aramanın peşine düşüyor. Bu güne kadar aksiyle karşılaşmadık ve ortakların çoğu ayrıldı.  Sen çok çalıştın ben az çalıştım gibi hususları hemen hemen her gün görebilirsiniz.

Bir süre sonra, işten soğuma gibi durumlar oluşuyor. Kimsenin çocukları düşündüğü yok.

Çevredeki rakipleri tanımamak,

Bölgenizde bulunan kreşlerin neler yaptığından bihaber olup ne olacak herkes kendi nasibini yer düşüncesiyle hareket etmek.

Eğer iyi olmak, ve tercih edilebilirlik noktasında ciddi unsurlarınız yoksa öğrenci bulamama konusu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

İşi Basite Almak

En çok yapılan hataların başında geliyor. Yahu ne olacak alt tarafı çocuk. Koy iki masa 10 sandalye, at içeri birkaç minder, bir de halı serdik mi tamamdır. Biraz da oyuncak koyarız. Odaları da renkli renkli boyarız.

Çocuğuna kreş arayan veli geldiğinde, gördüğü tablo karşısında şok. Acaba eğitimi ne ile verecekler diye düşünmeden edemiyoruz. Hemen bir not düşelim. Renklerin insanlar üzerinde oluşturduğu etkiler vardır. Renkleri seçerken dikkat…

Ucuza Kaçmak

Kreş açma maliyeti ne kadar? Sorusuna net bir cevap vermek mümkün değil. Ama 200 bine bitecek bir işi, 100 bine bitirmişseniz. Burada bir tuhaflık var. Ucuz adı üstünde pahası olmayan anlamına gelir. Ucuz olsun diye yaptığınız her tercih sizi bir bütün olmaktan uzaklaştırmaktadır. Ucuza kaçmayın ama ekonomik olun. Ekonomik olabilmek için de planlı bir şekilde hareket etmelisiniz ve ihtiyaç listesi çıkarmalısınız. Asla kaliteyi düşürmeyin.

Kararsızlık

Ne yapacağınıza karar verememişseniz en doğru karar işe başlamamaktır. İnanmadığınız bir işte başarılı olma şansınız yok denecek kadar azdır.

Kendinize hedefler koyun ve bu hedefler sapmadan yolunuza devam edin. Sonunun başından güzel olacağı kesin.

Öğrenci bulamama korkusu

Kreş açarım da ya öğrenci bulamazsam. O zaman ne olacak. ?

Öğrenci bulamamak genç bir nüfusu olan ülkemizde çok zor bir ihtimal. Eğer işinize güveniyorsanız ve doğru adımları atmışsanız açılışta %50 doluluk oranına ulaşmanız gerekiyor.

Yetersiz Sermaye :

Düşük bütçe ile bir kreş açmaya kalkarsanız sonuç olarak borçlanacaksınız demektir. Banka ya da elden borç alacaksınız. Bir detay daha verelim. Kısıtlı bütçeyle kreş açmaya başlayanlar yatırdığı parayı çıkarabilmek için daha fazla borç altına girebilmektedirler. İşletmeye geçtiğinizde de aklınızda öğrenci bulmaktan ziyade borçlarımı nasıl ödeyeceğim olacak. Haliyle odak noktanızı değiştirmeden başka bir tarafa kanalize olmanız neredeyse çok zor.

Çevreye karşı sorumluluklar

Aile ve yakın çevrenize mahcup olmaktan korkarak hareket etmek size bir şey kazandırmayacağı gibi kaybettirir de.

Tek yapmanız gereken bu düşüncelerden uzaklaşmak. Kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz. En kötü senaryoda kaybetmezsiniz. Akıllıca hamleler yapmaya özen gösterin. Velev ki işleriniz istediğiniz gibi gitmedi. Krizi fırsata çevirme durumlarını araştırın. Hiç olmadı devir yapabilirsiniz.

Kreş Açmak Karlı Mı? SONUÇ

  • Kreş açmak karlı mı?
  • Kreş açmak ne kadar kazandırır?

sorularını bir nebze cevaplamaya çalıştık. Kreş açmak karlı bir iş olabileceği gibi bir çok risk faktörünü de içinde barındırır. Günümüzde kreşlerin çoğu çok az kar marjıyla çalışmaktalar. Bazıları 50 bin kazanırken bazıları bin lira bazıları da hiç kazanamazlar bilakis zarar ederler.

Gerekli şartlar sağlandığında, aylık en az 15000₺ kazandırabilir. Daha fazla kazanabilmeniz için profesyonel olmalısınız. Rekabet ortamında güçlü olmanız gerekmektedir.

Kreş açmak sadece bir kreş açılmasını ifade etmez. Sizin isteğinizi yerine getirmeniz anlamına gelir. Daha fazlasına ihtiyacınız var. Sürekli kendinizi geliştirin. Hem işletmeci olarak hem de eğitimci olarak.

Kreş açma danışmanlığı için bilgi almak için https://www.okuldanismanligi.com.tr/Kreş açma danışmanlığı  sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yusuf YILMAZ

Anaokulu ve Kreş Kurulum Uzmanı

02/04/2020