Kreş Açmak İçin Devlet Destekleri
Kreş açmak için devlet desteği var mı?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Öncelikli yatırım kapsamında kreş açmak isteyenler için devlet desteği sağlamaktadır. Kreş açmak için devlet destekleri bulunmaktadır. Bu, kreş için hibe değildir.
2020’de Kreş Açmak İçin Devlet Destekleri Nelerdir?
Devletin kreş açmak isteyenler için sağladığı bazı avantajlar var. Kreş açmak için devlet desteği arayanların çoğu önce kosgeb araştırmaları yapmaktadırlar. Üzülerek belirtelim ki kosgeb kreş açanlara destek vermemektedir. Kosgeb’in desteklediği iş kollarına https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/DesteklenenSektorler.pdf bağlantısında mevcuttur. İçinde eğitim kurumları ve kreşler yoktur. Devlet desteğini sadece kosgeb sağlamaz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sunmuş olduğu yatırım teşvik sistemi sayesinde kreş açarken devlet teşviğinden yararlanabilirsiniz. Yazımızın devamında devletin sağlamış olduğu yatırım teşvik sistemini ele alacağız. Son kısımda ise soru ve cevaplara yer vereceğiz. Keyifli okumalar.
Kreş açmak için devlet teşvikleri ve destekleri
Devletin öncelikli yatırım kapsamında olan bölgesel teşvik uygulamalarıyla, bir çok iş koluna destek sunmaktadır. İş kollarından biri de özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan kreş ve gündüz bakımevleri ile okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim yatırımlarıdır. Bu vesileyle devlet kreş ve gündüz bakımevi açanlar ile Milli Eğitim bakanlığına bağlı örgün eğitim veren tüm kurumları teşvik kapsamı içine almıştır. Her güzelin bir kusuru vardır. Kreş açmak isteyenlerin bir nevi itiraz ettikleri konu, bu teşvik sisteminden yararlanabilmek için belirli koşulların olmasıdır. Bu şartlara geçmeden önce neden böyle bir kararın alındığı kısmını yorumlamak daha bir nebze olsun itirazı dindirecektir.
Devletimiz, bölgelerin gelişmişlik seviyelerini baz alarak hareket etmektedir. Örneğin İstanbul ile Van arasında ciddi farklılıklar vardır. Teşvik sisteminden yararlanabilmek için ; İstanbul’da kreş açmak isterseniz 4,000,000₺ ( 4 milyon) Van’da kreş açmak isterseniz 1, 500,000₺ (1 Milyon 500 bin) asgari yatırım gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bir çok itiraz bu noktada gelmektedir. Kreş yatırımınızın İstanbul şartlarında hem ilave istihdam sağlaması, hem de ekonomiye katma değer oluşturması gerekmektedir. Aynı durumu Van’da kreş açmak isteyenler için de söyleyebiliriz. İşin özü devletimiz diyor ki,
Öyle bir kreş aç ki standartları sen belirle, istihdam yarat, rekabette öne geç, para kazan ve yatırımın kısa sürede geri gelsin ondan sonra da bana vergini öde.Yatırım teşvik sistemi hibe programı değildir.
Yatırım teşvik sisteminde, ben kreş açıyorum devlet bana kredi versin ben de yapayım diye düşünüyorsanız, böyle bir kredi yok. Teşvik sisteminin temelinde destek unsurları vardır. Yani devlet diyor ki
Kreşini aç bende senin bana ödemen gereken, vergi, sgk, kdv, gümrük vergisi gibi kalemlerin belirli bir oranından feragat ederim. Kredi kullanmak istersen istediğin bankayla görüş kredini onaylat onun da 5 puan faizini ya da banka kar payını ben vereceğim.
İşin özü devlet kreş açacaksınız diye kredi vermeyecek ama kredi almanız durumunda size faiz desteği sağlayacak. Bu açıklamalardan sonra, özel kreş açmak için destek unsurlarına göz atalım.
Kreşlerde Devlet Desteği Avantajları Nelerdir?
Kreş açmak için devlet desteği aldığınızda nelerden faydalanacaksınız?
Yatırım Yeri Tahsisi
- Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.
KDV İstisnası :
- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
Gümrük Vergisi Muafiyeti
- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği
- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi
- işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır.
- Stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında düzenlenen teşvik belgeleri için uygulanır
Vergi Desteği
- Vergi İndirimi; gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır. Bu destek, stratejik yatırımlar, bölgesel teşvik uygulamaları ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanır.
Faiz/ Kar Payı Desteği
- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli krediler için sağlanan bir finansman desteğidir.
- Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı Bakanlığımızca karşılanmaktadır.
- Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, Ar-Ge ve çevre yatırımları, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır.
Kreş açmak için destek unsurlarının neler olduğunu biliyoruz. Şimdi yapacağımız bir işlem var. Kreş açmak istediğimiz ilin bölgesini bulmak. Asgari yatırım şartını sağlayabileceğimiz bölgeler tablosunda ilimizi bulalım. Bölgemizi öğrendik. Şimdi yatırım miktarımızı öğrenelim.
- Bölge = 4 milyon ₺
- Bölge = 3 Milyon ₺
- Bölge = 2 Milyon ₺
- Bölge = 1.5 Milyon ₺
- Bölge = 1.5 Milyon ₺
- Bölge = 1.5 Milyon ₺
Limitlerin altında kalmanız durumunda yatırım teşvik sisteminden faydalanma şansınız maalesef yoktur. Hatırlatmakta fayda var. Bu rakamlara nasıl ulaşacağım diye düşünmeyin. https://kresacmak.com/kres-acma-maliyeti/ yazımızda kreş açma maliyeti ve bu maliyetlere etki eden unsurlar yer alıyor. Kreş ve gündüz bakımevi yada anaokul açma düşünceniz varsa dikkat etmeniz gereken pek çok detay bulunmaktadır. Aslında bu detaylar eğitim kurumlarının tamamı için de geçerlidir. Yine de kreşler için konuyu ele almamızdan kaynaklı kreş açmak için gerekli şartlar ve tüm detaylar yazımızı incelemenizde fayda vardır. https://kresacmak.com/kres-acmak-icin-gerekli-sartlar-nelerdir/ buradan okuyabilirsiniz.
Yatırım teşvik sistemiyle kreş açmak için dikkatli davranmalısınız. Açmayı düşündüğünüz kreş için yatırım şartlarından ziyade, kapasite ve fizibilite çalışmalarını mutlaka yapmalısınız. Her 1 ₺ nin en az %75 i size geri dönecek. Harcanılan her kuruşun hesabı önemli. Kreş açmaya başlamadan bu çalışmaların yapılması size ciddi avantajlar sağlayacaktır. Her defasında söylediğimiz gibi plan yapın ve bu plana sadık kalın. Günümüz koşullarında rekabet daha da zor bir hale geldi. İstek ve beklentilerinizi net bir şekilde ortaya çıkarın. Teşvik almak ciddi avantajları beraberinde getirecektir. Şimdi en çok merak edilen soruları cevaplandıralım.
1 SORU 1 CEVAP
Kreş Açmak için Devlet Destekleri Sık Sorulan Sorular
Kreş açmak için devlet destekleri sorular cevaplar Kreş açmak için devlet destekleri var mı? Devlet kreş açanlara ve eğitim kurumu açanlara destek vermektedir. Bu destekler:
- Yatırım Yeri Tahsisi
- KDV İstisnası :
- Gümrük Vergisi Muafiyeti
- SGK Primi İşveren Hissesi Desteği
- Vergi Desteği
- Faiz/ Kar Payı Desteğidir.
Kreş açmak için kosgeb desteği var mı? Kosgeb kreş açanlara destek vermemektedir. Kreş ve gündüz bakımevleri, oyun evleri, parti evi, anaokulu, ilkokul ve lise yatırımları kosgeb tarafından desteklenmezler. Kreş açmak için hibe var mı? Kreş açmak için herhangi bir hibe ya da karşılıksız para veren kurum yada kuruluş bulunmamaktadır. Yatırım teşvik sistemi bir hibe programı değildir. Devletin yatırım kapsamında, bazı alacaklarından belirli bir süre vazgeçmesi söz konusudur.
Kreş açmak için kosgeb hibe kredisi var mı? Kosgeb kredi veren bir kuruluş değildir. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme unsuru ile kurulmuş Sanayi ve Teknoloji bakanlığına bağlı kurumdur. Kosgeb kredileri diye tabir edilen husus, girişimcilerin ya da işletmelerin bankalardan kullanacağı kredilerde faiz desteği sağlamaktadır. Kosgeb girişimci belgem var. Bu belgeyle kreş açmak için hibe alabilir miyim? Kosgeb girişimci belgesi olanlar için, özellikle bayan girişimciler için bir takım avantajlar sağlamaktadır. Bunlardan en bilineni şirket kurulumu ve makine teçhizat alımları için karşılıksız verdiği rakamlardır. Konu eğitim olduğunda kosgeb girişimci belgenizin bir anlamı kalmayacaktır.
Kreş açmak için teşvik almak istiyorum. Hangi kurum bu desteği veriyor. Yatırım teşvik belgeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. https://www.sanayi.gov.tr/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Kreş açmak için teşvik nasıl alınır? Teşvik sisteminden yararlanabilmek için ön hazırlıklar gerekmektedir. Bu hazırlıklar kapsamında yapılacak yatırımın tüm detaylarının ortaya çıkarılması, projelendirme safhasında teşvik belgesinin hızlı alınması anlamına gelmektedir. Kreş açmak için teşvik belgesi alabilmeniz için;
- İşletme kuruluşu yapın. ( Mevcutta var ise faaliyet konusu eklemeniz gerekecek)
- Kreş yerinizi netleştirin.
- SGK ve Vergi Borcu durumunuzu kontrol edin. ( Borçsuz olmanız gerekiyor)
- E-İmza
- E-TUYS yetkisi almanız gerekmektedir.
- Harcama kalemlerini belirleyin.
Tüm bu işlemlerden sonra başvuru aşamasına geçilir ve teşvik belgeniz alınmış olur.
Kreş açmak için teşvik belgesinin süresi var mı? Teşvik belgenizi aldıktan sonra 3 yıl içinde yatırımınızı tamamlamış olmanız gerekmektedir. Eğer bu süre içinde tamamlama yapamazsanız 1,5 yıl ek süre alabilirsiniz. Toplamda 4,5 yıl süre içinde teşvik belgenizin tamamlanmış olması gerekiyor.
Kreşi teşvik belgesi süresi içinde tamamlayamazsam ne olur? 4,5 yıl süre içinde kreşinizi açıp, teşvik belgesi şartlarını tamamlayamazsanız, o tarihe kadar almış olduğunuz tüm avantajları kaybedeceğiniz gibi, aldığınızı destekleri faiziyle ödemekle yükümlü olursunuz.
Kreş açmak için teşvik kredisi nasıl alınır? Kreş açmak için bankalarla görüşme yaparak kredi kullanabilirsiniz. Kredi kullanım koşulları, bankanızın inisiyatifindedir. Bankanın istemiş olduğu şartları yerine getirerek kredi kullanabilirsiniz. Krediniz onaylandıktan sonra tek yapmanız gereken faiz desteği protokolünden yararlanmak istediğinizi kurumsal müşteri temsilcisine belirtmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde faiz desteğinden yada kar payı desteğinden yararlanamazsınız.
Kreş açmak için teşvik kredisini hangi bankalar veriyor? Türkiye’de bulunan tüm kamu ve özel bankalardan kredi kullanımı yapabilirsiniz. Tavsiyemiz öncelikli olarak devlet bankaları ile görüşmeniz yönündedir.
Kreş açmak için asgari yatırım şartına ulaşamıyorum. Bu durumda başka destek unsurları var mı? Yatırım teşvik kapsamında, asgari yatırım şartına ulaşamıyorsanız, devletin sağlamış olduğu başka destek unsurları bulunmaktadır.
- Eğitim kurumları gelir vergisi ya da kurumlar vergisinden 5 yıl boyunca muaf olacaklardır.
- İşkur’a kayıt olmanız durumunda, personel SGK ve Maaş desteklerinden yararlanabilirsiniz. Konuyla ilgili olarak mali müşavirinizden bilgi alabilirsiniz.
- Yaş şartlarını sağlayan bayan girişimciler için ek destekler mevcuttur.
Kreş açmak için devlet destekleri ne zaman başlar? Teşvik belgesi alınıp, kreş ve gündüz bakımevi açma ruhsatınız geldikten sonra teşvik belgenizin tamamlanması gerekmektedir. Belge tamamlandığı andan itibaren SGK ve Gelir vergisi muafiyetlerinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Devlet destekli kreş açmak için hangi kurum onay vermektedir?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye ( TUYS) Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.)
Devlet destekli kreş açmak için asgari yatırım şartını nasıl öğrenebilirim.
Kreş açmak sitemizde yer alan kreş destekleri sayfamızdan, asgari yatırım şartını ve diğer detayları öğrenebilirsiniz.
Devlet destekli kreş açtığımda, işlerim iyi gitmezse ne yapabilirim.
Teşvik belgesine sahipseniz ve bir süre sonra işi devam ettirememeniz durumunda, devredebilirsiniz. Teşvik belgesinin de devrini gerçekleştirebilirsiniz.
Teşvik belgesi almış bir kreşin kapanması durumunda ne olur?
O güne kadar almış olduğunuz destek unsurlarını faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Devlet teşvikleriyle açılmış bir kreş ne kadar açık kalmak zorundadır?
Eğer devlet teşvikleri kapsamında kreş açmışsanız, 5 yıl boyunca bu işletmeyi kapatamazsınız.
Devlet destekli kreş açmak için ne kadar süreye ihtiyacım var?
Teşvik belgesi aldığınız andan itibaren 3 yıl içinde yatırımınızı tamamlamış olmanız gerekmektedir. Eğer bu süre içinde tamamlama yapamazsanız 1.5 yıl daha ek süre tanınmaktadır.
Kreş açmak için teşvik belgesi onayı ne kadar süre içinde gelir?
Normal şartlar altında 7 gün ile 15 gün arasında kreş açmak için teşvik belgeniz vermiş olduğunuz mail adresine gelir.
Teşvik belgemin onaylandığını nereden öğrenebilirim?
Teşvik belgesi ID numarası ve teşvik belgesi numarası ile https://etuys.sanayi.gov.tr/ytbSorgu/ bağlantısından sorgulayabilirsiniz.
Kreş açmak için devlet destekleri konusunda daha fazla bilgi almak için https://www.okuldanismanligi.com.tr/anaokulu-devlet-destekleri/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Merak ettiğiniz konuları ister iletişim formundan ister iletişim numaralarından ulaşarak öğrenebilirsiniz. Teşvik sistemlerinden yararlanabilmek için mutlaka profesyonel destek almayı unutmayın. Okul Danışmanlığı Hizmetleri olarak yalnızca okul öncesi eğitim kurumlarına hizmet vermekteyiz. Anaokulu veya kreş ve gündüz bakımevi için teşvik almak istiyorsanız mutlaka bizimle iletişime geçin karlı çıkın.
Yusuf YILMAZ
Anaokulu ve Kreş Kurulum Uzmanı