Başarılı Kreş Açmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Başarılı kreş açmak için neler yapılmalıdır?
Başarı, hedefe ulaşmanın göstergesidir. Kreş açanların da başarı hedefleri vardır. Başlangıçta her şey güzel başlar. Peki, başarıya ulaşılabilme konusunda yeterli çabayı gösterebildiler mi? Başarılı kreş açmak için yapılması gerekenleri uygulayarak sizlerde hedefe ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bildiğinizi unutmak.
Danışmanlık hizmetimiz kapsamında karşılaştığımız durumlardan biri de hedeflere odak noktasında kendini göstermektedir. Hedefe odaklanmak belki de süreç içinde en zor olanı diyebiliriz. Önce nedenlerini sonra da başarılı kreş açmak için gerekli unsurları ele alalım.
Engellerinizi kırın.
Neden engellerinizi kırın diyoruz. Bunun birinci sebebi kültürel yapımızdan kaynaklıdır. Kreş açmakla kültürel yapının ne alakası var diyebilirsiniz. Hemen açıklayalım. Ülkemiz genel olarak muhafazakar bir yapıdadır. Yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için muhafazakar olmanın ne demek olduğunu açıklayalım.
Türk dil kurumunda muhafazakar sözcüğünün anlamı sahip olduğu değerleri koruyan anlamına gelmektedir.
Buradan anlayacağımız bildiklerimizi kolay değiştirmiyoruz. İnandığımız olguları kolay kolay bırakmıyoruz. Bir nevi doğru bildiğimizden şaşmıyoruz diyebiliriz. Gelişime açık olmama durumu da diyebiliriz.
Girişimcilik noktasında bu durumu ele aldığımızda karşımıza çıkan belirsizlikten kaçınma durumunun ülkemizde daha fazla olduğunu görüyoruz. O yüzden ülkemizde binlerce girişimden çok az sayıda girişimci başarılı olarak çalışma hayatına devam ediyor. Dünya değişiyor, ülkemiz değişiyor. İş yapma biçimlerimiz değişiyor. Tamamen dijital bir dünyaya geçiş yapıyoruz. Kabul etmek kolay mı? Elbette hayır.
Yeni nesil gençlik bu konuda teknoloji ile iç içe doğuyor. Bize garip gelen onlara çok daha kolay ve anlaşılabilir gelmektedir. Gelişime açık ve ne istediğini bilen nesil geliyor. Bu açıklamadan sonra başarıya odaklanmaya başlayabiliriz.
Başarılı bir kreş açmak için neler yapmamız gerekiyor?
Başarı hiçbir zaman kolay gelmez. Adım adım basamakları çıkmak gerekiyor. Madem ki hedefimiz var ve ona ulaşmak başarı kriteri. O zaman merdivenin tüm basamaklarını bilmemiz gerekiyor. Önce bir soru .
Başarılı olmak istiyor musun?
Kreş açmanın birçok yolu var. Genelde bilinen evraklarını hazırla, binayı yap, evrakları teslim et. Kreş malzemelerini al, içeri yerleştir. Hayırlı olsun kreşimiz.
Gerçekten de durum böyle mi? Görünen kısmı için evet. Ama görünmeyen kısımlar bizi başarıya götürecek en önemli unsurlardır.
Planla
Eğer başarılı bir kreş açmak istiyorsanız birinci önceliğimiz planlama yapmak olmalıdır. Biz asla kreş açmanın değil başarının planını yapmalıyız. Kreş kuruyorsanız, başarı kapınızdan içeri giren veli sayınızla doğru orantılı, kayıt aldığınız çocuk sayısının tamamıdır. Şuan da işler değişiyor.
Hedeflerinizi belirleyin
Kaç öğrenciye sahip olacağınızı bilme ihtimaliniz var mı?
Eğer yeni başlıyorsanız 15 -20 çocuk alsam yeterli diyebilirsiniz. Ya da 50 çocuk. Peki 200 öğrenci alabileceğinizi söylesek. Aylık 100 bin lira kazanacağınızı söylesek. Ne düşünürsünüz.
Mümkün değil diyebilirsiniz. İmkânsız da değil. Yazının başında engellerinizi kırın demiştik. İşte düşünce yapınızı değiştirin. Kazanmak istediğinize odaklanın.
Başarılı kreş açmanın ilk aşaması hedefi belirlemek ve ulaşılabilir hale getirmektir.
Bir örnek verelim. Diyelim ki 50 kapasiteli bir kreş ve gündüz bakımevi açmaya karar verdiniz. 2020 yılı verileriyle bu kreşin size maliyeti en az 150 bin ile 200 bin lira arasında olacaktır. Oysa hedef odaklı yaklaşık kapasitenin iki katına aynı maliyetle iş çıkarabilme imkânınız vardır. Nasıl mı?
Çok basit. Planlama içinde hedefimizi belirledik mi? Evet / Hayır
Hedefimize ulaşabilmek için bize ne lazım? Elbette kapasite. Kapasiteye uygun bina bulmamız gerekecek.
Bu noktada genellikle yapılan önce yer bulmak ve sonra diğer işlemlere geçmek. Kreş ve gündüz bakımevini bir şekilde açtınız. Peki, ya sonrasında hedeflerinize ulaşabilecek misiniz?
Sonu kötü olan birçok örnek var sektör içinde.
Tarzını yansıt
Evden işe giderken ya da bir görüşmeye, davete giderken, kılık kıyafetimize ne kadar dikkat ediyoruz değil mi. Kişisel imajımız, kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Aksesuarlarımız, kokumuz, giydiğimiz elbisenin kumaşı, ayakkabımız. Bizi bir bütün olarak gösteriyor. Bir nevi kombin yapıyoruz.
Kreş açarken de tarzınızı içeri yansıtmalısınız. Kreş sadece bir binadan ve odalardan oluşmuyor. Sizin imajınızı da yansıtıyor. O zaman kendimize gösterdiğimiz özeni, kreşi açarken de göstermemiz gerekiyor.
Tarzınızı oluştururken de dikkat etmeni gereken diğer bir husus daha var. Eğitim yaklaşımınız ve felsefeniz.
Eğitimin temel amacı, çocukları kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır. -Erich Fromm
Kreş açma serüveninizde mutlaka karşılaştığınız eğitim yaklaşımları olacaktır. Bunların en başında ise Montessori, Reggio Emilia, Waldorf, High Scope, Stem gibi yaklaşımları gelecektir. Lakin bilmenizi istediğimiz, bunlar sadece eğitim felsefesidir. Eğitim programı değildir.
Eğitim programı, belirli bir müfredatı olan, günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak hazırlanır. Bir gelişim alanı içinde yapmış olduğunu günlük planınızın amaçları, kazanımları ve bu kazanımları nasıl sağlayacağınızı gösteren rehber özelliği olmalıdır.
Diyetisyenin vermiş olduğu diyet gibi düşünebiliriz.
Ülkemizde mevcut ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarının kullanması için Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu okul öncesi eğitim müfredatı bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken program haline getirmek. MEB Müfredatı dışında ikinci bir alternatifiniz daha var. O da kendinize ait program hazırlamak. Meşakkatli bir süreç olacaktır. Ama uzun vadede size maddi yansımalarını görebileceksiniz.
Başarı, değerli olmayı gerektirir.
Değer üretmemiz gerekiyor. Birkaç paragraf önce kılık kıyafetten bahsetmiştik. Şimdi kılık kıyafeti kreşimiz için nasıl yapacağımızı anlatalım.
Dış görünüşümüz bizim hakkımızdaki ilk intibanın oluşmasını sağlıyor. O zaman kreşimiz için de ilk intiba çok önemlidir. Burada müşteri deneyimi konusunu ele alarak ilerleyeceğiz. Yani bir veli olacağız ve çocuğumuzu kreşe kayıt yaptırmak istiyoruz.
Çocuğumuzu bir kreşe kayıt yaptırmak için izleyeceğimiz yol nedir?
Bir şekilde veli, kreşimizi gördü ve adrese geliyor. Dışarıdan binamıza bakıyor. Ne görmek istersiniz. Dışarıdan baktığımızda buranın kreş olup olmadığını nasıl anlayacağız.
Binanın dış cephesinin tarzımızı yansıtması önemli. Logo ve logo renkleri kreşin tümüne sirayet etmeli. Bir bütünlük oluşturmamız gerekiyor.Tabelamızla beraber dışarıdan bakıldığında hem kurumsallığı, hem de samimiyeti vurgulayan bir ton yakalamamız gerekiyor.
İçeri girmeye karar verdik.
Bir veli kreşin kapısından içeri girdiği andan itibaren ne görürse, kayıt yaptırmayı daha çok düşünebilir.
Kapıdan içeri girdik. Giriş karşılama alanının amacına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Kreşlerin ve anaokullarının girişleri sadece çocuklarının ayakkabılarını koyacağı yer değil aynı zamanda müşterilerin ağırlandğı ve beklediği alanlardır. Burada nasıl bir deneyim yaşamak istersiniz.
Simüle edelim.
Kreşin kapısından içeri adımımı attığımda, güler yüzlü bir görevli beni karşılıyor.
Merhaba, hoşgeldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Güzel karşılama. Karşılama görevlisi arkadaşımız, düzgün giyinmiş, derli toplu, yüzü ortaya çıkmış, saçını bağlamış. Temiz görünüyor.
Cevaben, kreş hakkında bilgi almak için geldim.
Elbette diyerek ilgili kişiye geldiğimi haber veriyor. O sırada biraz beklemem gerekiyor. Etrafı gözlüyorum. Ne var ne yok. Benim oturduğum yer sadece bu amaçla yer alıyor. Biraz ilerde dolaplar var. Dolapların kapaklı olması son derece doğru olmuş. Çünkü gözü yorucu montlar ve ayakkabıları görmüyorum. Karşılamadaki arkadaşın oturduğu banko da çok şık duruyor.
Ortamın aydınlatma seviyesi çok iyi. Karanlık hiçbir alan yok. Çocukların etkinlikleri duvarda bir panoda asılı.
Yerle çok temiz görünüyor. Renklerle çok uyumlu olmuş. Çocuğum burayı çok sevecek.
Bir veli olarak baktığımızda bu tarz unsurları göreceğiz. Bundan sonraki ambiyansı tüm kreş genelinde görmemiz gerekecek. Kalite her yerde olmalı.
Bir veliyi kreşinizi gezdirirken hayal edin. Neleri göstermek istersiniz? Bu simülasyonları da siz yapabilirsiniz. Hem veli olarak düşünün hem de veliye refakat eden yönetici gibi.
Müdür odasında, sınıflarda, uyku odasında, yemekhanede ve diğer tüm alanları gezerken hayal edin. Sonuçlara inanamayacaksınız.
İşin özü tarz ancak böyle ortaya çıkacaktır. Sonuçta müşterileriniz size bir ödeme yapacaklar ve en iyi hizmeti almak isteyeceklerdir. Onlara kreşinizi tercih etmeleri için sebepler sunun.
Veli Görüşmeleri
Veli görüşmelerinde mutlaka kontrol sizde olsun. Hedefinize ulaşmanızı sağlayacak en yakın temas veli görüşme odanızda gerçekleşecektir. Kontrolü elden bırakmamalısınız. Rakiplerinizin neler yaptığı değil sizin nasıl yaptığınız önemli bunu aktarmaya çalışın.
Ekonomik gelir seviyesi ne olursa olsun, velilerinize işi bildiğinizi gösterin. Nedenleriniz olsun. Neden böyle yaptığımızı biliyor musunuz? Diyerek onları da sürecin içinde düşünmelerini sağlayın. Eğer bir kreşin ya da anaokulunun var olma amacını öğretebilirseniz, çok kısa sürede yüksek doluluk oranına ulaşacaksınız demektir.
Değer katın, değerli olun
İşte bu durum da sizi değerli kılacaktır. Aslında şu ana kadar hep başarılı kreş açmak üzerine anlatımlarımız oldu. Başarıya odaklı gibi görünsek te aslında değerli bir kreş açmanın yöntemlerini anlatmış olduk.
Ne yaparsak yapalım değer üretmemiz gerekiyor. Tarzınızla, eğitiminizle, yaklaşımınızla her şeyinizle. Bir deneyim yaşatın. Mutluluğu bulaştırın. Yüzünüzden gülümseme, gözünüzdeki ışıltı hep var olsun. Fazlasıyla geri dönecektir. Çünkü herkes sizden bir parça mutluluk taşıyor olacak.
Sonuç
Başarılı kreş açmak, değerli olmayı gerektirir. Kalitenizi her zaman artırmaya odaklanın. Karşılamadan, uğurlamaya kadar her alanda hissettirebileceğiniz unsurları ele alın.
Kreş açma planını bu mantıkla yaptığınızda, amacınıza uygun, hedeflerinize kısa sürede ulaşmanızı sağlayacak temeli atmış olacaksınız.
Küçük olsun benim olsun düşüncesinde olmamaya özen gösterin. Ama imkanlar dahilinde küçük kapasiteli bir kreş yapacaksanız mutlaka hizmet kalitenizi artırmanız gerekecektir. Simülasyonları yapmayı unutmayın. Yaşayın ve yaşatın ki, kreşiniz varlığını büyüyerek sürdürsün.
Hiçbir şey imkansız değildir. Kazanamayan kreş ya da anaokulu yoktur. Tabi bize göre.
Tüm soru ve görüşlerinizi bize iletin. En kısa sürede cevaplayalım. Temeli sağlam atalım ki, uzun vadede ayakları yere sağlam basan kreşimiz olsun.
Yusuf YILMAZ
Anaokulu ve Kreş Kurulum Uzmanı
Başarılı kreş açmak için neler yapılmalıdır?
Başarı, hedefe ulaşmanın göstergesidir. Kreş açanların da başarı hedefleri vardır. Başlangıçta her şey güzel başlar. Peki, başarıya ulaşılabilme konusunda yeterli çabayı gösterebildiler mi? Başarılı kreş açmak için yapılması gerekenleri uygulayarak sizlerde hedefe ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bildiğinizi unutmak.
Danışmanlık hizmetimiz kapsamında karşılaştığımız durumlardan biri de hedeflere odak noktasında kendini göstermektedir. Hedefe odaklanmak belki de süreç içinde en zor olanı diyebiliriz. Önce nedenlerini sonra da başarılı kreş açmak için gerekli unsurları ele alalım.
Engellerinizi kırın.
Neden engellerinizi kırın diyoruz. Bunun birinci sebebi kültürel yapımızdan kaynaklıdır. Kreş açmakla kültürel yapının ne alakası var diyebilirsiniz. Hemen açıklayalım. Ülkemiz genel olarak muhafazakar bir yapıdadır. Yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için muhafazakar olmanın ne demek olduğunu açıklayalım.
Türk dil kurumunda muhafazakar sözcüğünün anlamı sahip olduğu değerleri koruyan anlamına gelmektedir.
Buradan anlayacağımız bildiklerimizi kolay değiştirmiyoruz. İnandığımız olguları kolay kolay bırakmıyoruz. Bir nevi doğru bildiğimizden şaşmıyoruz diyebiliriz. Gelişime açık olmama durumu da diyebiliriz.
Girişimcilik noktasında bu durumu ele aldığımızda karşımıza çıkan belirsizlikten kaçınma durumunun ülkemizde daha fazla olduğunu görüyoruz. O yüzden ülkemizde binlerce girişimden çok az sayıda girişimci başarılı olarak çalışma hayatına devam ediyor. Dünya değişiyor, ülkemiz değişiyor. İş yapma biçimlerimiz değişiyor. Tamamen dijital bir dünyaya geçiş yapıyoruz. Kabul etmek kolay mı? Elbette hayır.
Yeni nesil gençlik bu konuda teknoloji ile iç içe doğuyor. Bize garip gelen onlara çok daha kolay ve anlaşılabilir gelmektedir. Gelişime açık ve ne istediğini bilen nesil geliyor. Bu açıklamadan sonra başarıya odaklanmaya başlayabiliriz.
Başarılı bir kreş açmak için neler yapmamız gerekiyor?
Başarı hiçbir zaman kolay gelmez. Adım adım basamakları çıkmak gerekiyor. Madem ki hedefimiz var ve ona ulaşmak başarı kriteri. O zaman merdivenin tüm basamaklarını bilmemiz gerekiyor. Önce bir soru .
Başarılı olmak istiyor musun?
Kreş açmanın birçok yolu var. Genelde bilinen evraklarını hazırla, binayı yap, evrakları teslim et. Kreş malzemelerini al, içeri yerleştir. Hayırlı olsun kreşimiz.
Gerçekten de durum böyle mi? Görünen kısmı için evet. Ama görünmeyen kısımlar bizi başarıya götürecek en önemli unsurlardır.
Planla
Eğer başarılı bir kreş açmak istiyorsanız birinci önceliğimiz planlama yapmak olmalıdır. Biz asla kreş açmanın değil başarının planını yapmalıyız. Kreş kuruyorsanız, başarı kapınızdan içeri giren veli sayınızla doğru orantılı, kayıt aldığınız çocuk sayısının tamamıdır. Şuan da işler değişiyor.
Hedeflerinizi belirleyin
Kaç öğrenciye sahip olacağınızı bilme ihtimaliniz var mı?
Eğer yeni başlıyorsanız 15 -20 çocuk alsam yeterli diyebilirsiniz. Ya da 50 çocuk. Peki 200 öğrenci alabileceğinizi söylesek. Aylık 100 bin lira kazanacağınızı söylesek. Ne düşünürsünüz.
Mümkün değil diyebilirsiniz. İmkânsız da değil. Yazının başında engellerinizi kırın demiştik. İşte düşünce yapınızı değiştirin. Kazanmak istediğinize odaklanın.
Başarılı kreş açmanın ilk aşaması hedefi belirlemek ve ulaşılabilir hale getirmektir.
Bir örnek verelim. Diyelim ki 50 kapasiteli bir kreş ve gündüz bakımevi açmaya karar verdiniz. 2020 yılı verileriyle bu kreşin size maliyeti en az 150 bin ile 200 bin lira arasında olacaktır. Oysa hedef odaklı yaklaşık kapasitenin iki katına aynı maliyetle iş çıkarabilme imkânınız vardır. Nasıl mı?
Çok basit. Planlama içinde hedefimizi belirledik mi? Evet / Hayır
Hedefimize ulaşabilmek için bize ne lazım? Elbette kapasite. Kapasiteye uygun bina bulmamız gerekecek.
Bu noktada genellikle yapılan önce yer bulmak ve sonra diğer işlemlere geçmek. Kreş ve gündüz bakımevini bir şekilde açtınız. Peki, ya sonrasında hedeflerinize ulaşabilecek misiniz?
Sonu kötü olan birçok örnek var sektör içinde.
Tarzını yansıt
Evden işe giderken ya da bir görüşmeye, davete giderken, kılık kıyafetimize ne kadar dikkat ediyoruz değil mi. Kişisel imajımız, kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Aksesuarlarımız, kokumuz, giydiğimiz elbisenin kumaşı, ayakkabımız. Bizi bir bütün olarak gösteriyor. Bir nevi kombin yapıyoruz.
Kreş açarken de tarzınızı içeri yansıtmalısınız. Kreş sadece bir binadan ve odalardan oluşmuyor. Sizin imajınızı da yansıtıyor. O zaman kendimize gösterdiğimiz özeni, kreşi açarken de göstermemiz gerekiyor.
Tarzınızı oluştururken de dikkat etmeni gereken diğer bir husus daha var. Eğitim yaklaşımınız ve felsefeniz.
Eğitimin temel amacı, çocukları kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır. -Erich Fromm
Kreş açma serüveninizde mutlaka karşılaştığınız eğitim yaklaşımları olacaktır. Bunların en başında ise Montessori, Reggio Emilia, Waldorf, High Scope, Stem gibi yaklaşımları gelecektir. Lakin bilmenizi istediğimiz, bunlar sadece eğitim felsefesidir. Eğitim programı değildir.
Eğitim programı, belirli bir müfredatı olan, günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak hazırlanır. Bir gelişim alanı içinde yapmış olduğunu günlük planınızın amaçları, kazanımları ve bu kazanımları nasıl sağlayacağınızı gösteren rehber özelliği olmalıdır.
Diyetisyenin vermiş olduğu diyet gibi düşünebiliriz.
Ülkemizde mevcut ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarının kullanması için Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu okul öncesi eğitim müfredatı bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken program haline getirmek. MEB Müfredatı dışında ikinci bir alternatifiniz daha var. O da kendinize ait program hazırlamak. Meşakkatli bir süreç olacaktır. Ama uzun vadede size maddi yansımalarını görebileceksiniz.
Başarı, değerli olmayı gerektirir.
Değer üretmemiz gerekiyor. Birkaç paragraf önce kılık kıyafetten bahsetmiştik. Şimdi kılık kıyafeti kreşimiz için nasıl yapacağımızı anlatalım.
Dış görünüşümüz bizim hakkımızdaki ilk intibanın oluşmasını sağlıyor. O zaman kreşimiz için de ilk intiba çok önemlidir. Burada müşteri deneyimi konusunu ele alarak ilerleyeceğiz. Yani bir veli olacağız ve çocuğumuzu kreşe kayıt yaptırmak istiyoruz.
Çocuğumuzu bir kreşe kayıt yaptırmak için izleyeceğimiz yol nedir?
Bir şekilde veli, kreşimizi gördü ve adrese geliyor. Dışarıdan binamıza bakıyor. Ne görmek istersiniz. Dışarıdan baktığımızda buranın kreş olup olmadığını nasıl anlayacağız.
Binanın dış cephesinin tarzımızı yansıtması önemli. Logo ve logo renkleri kreşin tümüne sirayet etmeli. Bir bütünlük oluşturmamız gerekiyor.Tabelamızla beraber dışarıdan bakıldığında hem kurumsallığı, hem de samimiyeti vurgulayan bir ton yakalamamız gerekiyor.
İçeri girmeye karar verdik.
Bir veli kreşin kapısından içeri girdiği andan itibaren ne görürse, kayıt yaptırmayı daha çok düşünebilir.
Kapıdan içeri girdik. Giriş karşılama alanının amacına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Kreşlerin ve anaokullarının girişleri sadece çocuklarının ayakkabılarını koyacağı yer değil aynı zamanda müşterilerin ağırlandğı ve beklediği alanlardır. Burada nasıl bir deneyim yaşamak istersiniz.
Simüle edelim.
Kreşin kapısından içeri adımımı attığımda, güler yüzlü bir görevli beni karşılıyor.
Merhaba, hoşgeldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Güzel karşılama. Karşılama görevlisi arkadaşımız, düzgün giyinmiş, derli toplu, yüzü ortaya çıkmış, saçını bağlamış. Temiz görünüyor.
Cevaben, kreş hakkında bilgi almak için geldim.
Elbette diyerek ilgili kişiye geldiğimi haber veriyor. O sırada biraz beklemem gerekiyor. Etrafı gözlüyorum. Ne var ne yok. Benim oturduğum yer sadece bu amaçla yer alıyor. Biraz ilerde dolaplar var. Dolapların kapaklı olması son derece doğru olmuş. Çünkü gözü yorucu montlar ve ayakkabıları görmüyorum. Karşılamadaki arkadaşın oturduğu banko da çok şık duruyor.
Ortamın aydınlatma seviyesi çok iyi. Karanlık hiçbir alan yok. Çocukların etkinlikleri duvarda bir panoda asılı.
Yerle çok temiz görünüyor. Renklerle çok uyumlu olmuş. Çocuğum burayı çok sevecek.
Bir veli olarak baktığımızda bu tarz unsurları göreceğiz. Bundan sonraki ambiyansı tüm kreş genelinde görmemiz gerekecek. Kalite her yerde olmalı.
Bir veliyi kreşinizi gezdirirken hayal edin. Neleri göstermek istersiniz? Bu simülasyonları da siz yapabilirsiniz. Hem veli olarak düşünün hem de veliye refakat eden yönetici gibi.
Müdür odasında, sınıflarda, uyku odasında, yemekhanede ve diğer tüm alanları gezerken hayal edin. Sonuçlara inanamayacaksınız.
İşin özü tarz ancak böyle ortaya çıkacaktır. Sonuçta müşterileriniz size bir ödeme yapacaklar ve en iyi hizmeti almak isteyeceklerdir. Onlara kreşinizi tercih etmeleri için sebepler sunun.
Veli Görüşmeleri
Veli görüşmelerinde mutlaka kontrol sizde olsun. Hedefinize ulaşmanızı sağlayacak en yakın temas veli görüşme odanızda gerçekleşecektir. Kontrolü elden bırakmamalısınız. Rakiplerinizin neler yaptığı değil sizin nasıl yaptığınız önemli bunu aktarmaya çalışın.
Ekonomik gelir seviyesi ne olursa olsun, velilerinize işi bildiğinizi gösterin. Nedenleriniz olsun. Neden böyle yaptığımızı biliyor musunuz? Diyerek onları da sürecin içinde düşünmelerini sağlayın. Eğer bir kreşin ya da anaokulunun var olma amacını öğretebilirseniz, çok kısa sürede yüksek doluluk oranına ulaşacaksınız demektir.
Değer katın, değerli olun
İşte bu durum da sizi değerli kılacaktır. Aslında şu ana kadar hep başarılı kreş açmak üzerine anlatımlarımız oldu. Başarıya odaklı gibi görünsek te aslında değerli bir kreş açmanın yöntemlerini anlatmış olduk.
Ne yaparsak yapalım değer üretmemiz gerekiyor. Tarzınızla, eğitiminizle, yaklaşımınızla her şeyinizle. Bir deneyim yaşatın. Mutluluğu bulaştırın. Yüzünüzden gülümseme, gözünüzdeki ışıltı hep var olsun. Fazlasıyla geri dönecektir. Çünkü herkes sizden bir parça mutluluk taşıyor olacak.
Sonuç
Başarılı kreş açmak, değerli olmayı gerektirir. Kalitenizi her zaman artırmaya odaklanın. Karşılamadan, uğurlamaya kadar her alanda hissettirebileceğiniz unsurları ele alın.
Kreş açma planını bu mantıkla yaptığınızda, amacınıza uygun, hedeflerinize kısa sürede ulaşmanızı sağlayacak temeli atmış olacaksınız.
Küçük olsun benim olsun düşüncesinde olmamaya özen gösterin. Ama imkanlar dahilinde küçük kapasiteli bir kreş yapacaksanız mutlaka hizmet kalitenizi artırmanız gerekecektir. Simülasyonları yapmayı unutmayın. Yaşayın ve yaşatın ki, kreşiniz varlığını büyüyerek sürdürsün.
Hiçbir şey imkansız değildir. Kazanamayan kreş ya da anaokulu yoktur. Tabi bize göre.
Tüm soru ve görüşlerinizi bize iletin. En kısa sürede cevaplayalım. Temeli sağlam atalım ki, uzun vadede ayakları yere sağlam basan kreşimiz olsun.
Yusuf YILMAZ
Anaokulu ve Kreş Kurulum Uzmanı